Тема кохання твір

Любов — високе, чисте і прекрасне почуття, що ушляхетнює і вивищує людину. Ні порахувати, ні обчислити любов не можна. Любов — вічна тема світової художньої літератури. Сьогодні ми можемо звернутися до багатьох творів, щоб осмислити, що ж таке любов.

Перший літературний аргумент (аналіз оповідання А. В. Купріна «Гранатовий браслет»

Хочеться згадати чудовий твір Купріна «Гранатовий браслет». В основу розповіді покладено сюжет, що стався з матір’ю Купріна, яка була в такій же ситуації, в якій опинилася героїня «Гранатового браслета». Віра Миколаївна Шеїна на день народження отримує подарунки від близьких. В цей же день її таємний вздыхатель, Жовтків, надсилає їй листа і гранатовий браслет. Це молода людина, тридцяти-тридцяти п’яти, дрібний чиновник. Його почуття до Вірі Миколаївні триває вісім років. Автор показує нерозділене кохання. Герой збирає речі, які належали його коханої, вони йому дуже дороги. Любов Желткова рвучка, пристрасна, дуже сильна. Він ніяк не може з собою нічого вдіяти, ніяк не може викинути з голови Віру Миколаївну. Єдиний вихід із ситуації — тільки смерть. Після смерті Желткова душа Віри Миколаївни прокинулася, вона зрозуміла, що це той самий чоловік, який був їй потрібен. Символізує любов героя соната Бетховена. Любов так само, як і музика, непередбачувана і захоплююча. Яка ж концепція любові у Купріна? Яку любов він показує в «Гранатовому браслеті»? Автора цікавить така любов, заради якої можна здійснити подвиг, навіть віддати життя за неї. Чоловік Віри Миколаївни, побачивши свого суперника, каже: «хіба він винен в любові і хіба можна керувати таким почуттям, як любов?» Сила любовного почуття і максимальна душевна відкритість зробили Желткова вразливим, беззахисним. А. В. Купрін цнотливо благоговійно і доторкається до теми кохання. Сам автор плакав над рукописом своєї розповіді.

Таємнича і загадкова любов в оповіданні І. А. Буніна «Чистий понеділок». Другий літературний аргумент (аналіз оповідання)

В. А. Бунін написав багато творів про кохання. Серед них — оповідання «Чистий понеділок» із збірки «Темні алеї», у якому тридцять вісім творів. А. П. Чехів писав: «Яке це величезне щастя — кохати і бути коханим». Любов подарувала герою Буніна радісної миті радості, дала можливість зрозуміти. що означає бути щасливим. Він назавжди запам’ятав, як «закривав очі від щастя, цілував мокрий хутро її коміра і в якій захопленості летів до червоних воріт. І завтра, і післязавтра буде…все та ж борошно і все те ж щастя…» Герой і героїня молоді, здорові, багаті, настільки гарні собою, що все в ресторані і на концертах їх проводжають поглядами.
Головне психологічний стан героя — сліпуча закоханість. Але він не намагається і не хоче зрозуміти кохану, не хоче побачити, яка внутрішня боротьба відбувається в » жіночій душі.» Він намагався не думати і не додумувати». Герой не розуміє характер і натуру коханої. Вона не вірить в можливість щастя і шлюбу. У чистий понеділок героїня приймає рішення дуже важливе для себе — відійти від мирського життя і стати черницею. Яка концепція любові у Буніна в цьому оповіданні? У любові повинно бути повне взаєморозуміння, закохані повинні тонко відчувати один одного і повністю довіряти один одному.