Рецензія на твір сучасної російської літератури

Я хочу дати рецензію на книгу Анатолія Рибакова ” Діти Арбата, яка є моїм улюбленим твором сучасної російської літератури. Вона писалася в темні часи, а прийшла до світлих. Выношена і написана вона була у часи, як ми говоримо, застою. Роман ” Діти Арбата автобіографічний, в образі головного героя Саші Панкратова чимало реалій долі самого письменника. Десь Рибалок обмовився, що шлях Саші це його, Рибакова, шлях, тільки Саша краще, ніж його прототип. Мене хвилюють і хвилювали події, що відбулися в нашій країні в передвоєнний період. Зараз, коли в нашій країні демократія і гласність, необхідно висвічувати всі темні плями нашої історії. І в цьому величезна роль літератури, чому і служить чудовий твір Діти Арбата. В заслугу Анатолія Рибакова, безсумнівно, слід поставити прагнення ліквідувати кілька таких плям. Письменник вперше сміливо, безстрашно взявся за проблему відповіді: яка ж роль І. в. Сталіна. І це дає А. Рибакову в моїх очах повну данину поваги. Очевидно, що одна з головних задач романа Діти Арбата показати, як утверджувався культ Сталіна. Я вважаю успіх роману в тому, що сама ця задача була поставлена письменником вірно, адже саме з 1934 року, коли розгортається дія Дітей Арбата, культ цей почав перетворюватися на щось грандіозне і виняткове. Сталін у романі історичний діяч, який зміг підкорити своїй волі мільйони людей, визначити шлях розвитку величезної країни. Письменник прагнув осягнути зовні суперечливу логіку дій тирана. Ось, наприклад, епізод зі стоматологом один з найбільш живих у сталінських сценах. Прекрасний фахівець виявляє професійну гордість, вирішили зробити Сталіну пластинчастий протез, незважаючи на те, що високий пацієнт наполягає на бюгельнош. Сталін погоджується випробувати новий протез, паплюжити один тільки день, як лікар просить, та визнає, що лікар прав. Признате визнає і навіть в приклад зразкового ставлення до справи ставить, але все ж розпорядився зубного лікаря замінити іншим і з кремлівської лікарні звільнити. Чому? Належного страху немає, беззаперечного підпорядкування. Наважується заперечувати, а в оточенні потрібні люди інші, не возражающие, не розмірковуючи, сліпо віддані. Сталін у романі Рибакова глибоко самотній. Він свідомо ставить себе поза людських відносин. Сталіну не потрібні друзі й рідні. Потрібні виконавці його волі. Виконавці, які з часом замінені іншими, коли відмовляться виконувати його вказівки або возомнят про себе занадто багато. Прочитавши роман ” Діти Арбата, я ясно і повніше зрозумів, чому і як відбулися в тридцяті роки трагічні події, краще усвідомив, що Сталін сам очолював і направляв свавілля, знищення великої кількості невинних людей. Зрозумів глибше, які спонукання їм керували, як це було страшно. Він змусив мене думати. Діти Арбата, я вважаю, повинен прочитати кожен. Адже книга ця не просто відкриває очі на обтяжливу реальність недавньої нашої історії вона не дозволяє більше відводити їх убік від цієї реальності; ятрить душу, розповідаючи правду про Сталінської епохи. Люди повинні знати справжній стан справ у ті тридцяті роки. А то іноді чуєш репліки: Ось Сталіна б зараз… , А от при Сталіні… А чи хочуть вони, щоб їх засилали, а то й розстрілювали. Але Сталін один з двох головних героїв. Рибаков написав роман про Сталіна і про Сашу Панкратове, тому що в протистоянні цих двох особистостей він побачив головний конфлікт часу.

Молоді люди, які виросли в московських арбатских провулках і ввійшли в вік відповідальності до середини тридцятих років, виховані на одній ідеї з якою радісною надією вступають вони в світ. Тепло, задушевно показана молодь: Саша Панкратов і його оточення. Панкратов один з головних неісторичних героїв роману по-справжньому хороший і чесний чоловік, який ніколи не діє проти своєї совісті, їм завжди рухає почуття справедливості. Саша людина з яскраво вираженим соціальним темпераментом. Сам по собі такий темперамент може приймати і небезпечні форми. Шарок згадує, як при прийомі в комсомол Саша відмовився голосувати за нього, коротко кинувши: Не вірю. Легко уявити, як такі люди в атмосфері тридцятих років кидали своє не вірю не тільки таким, як Шарок. Але є у Саші одна якість, яка і робить його вразливим. Мораль для нього це людська цінність, яка коштує вище всього. Він не може, наприклад, лжесвидетельствовать проти заступника директора інституту Криворучко. У нього є можливість вибору: Саша може зрадити Криворучко, сказавши про нього те, що вимагають, і тим самим врятувати свою долю. Але він не бажає хитрувати, лавірувати, прикидатися, приховувати думки і почуття. Адже Саша сильний духом, високоморальна людина, істинно російський інтелігент. Я вважаю, що цей благородний вчинок Саші можна назвати подвигом. Сашина справа виникла як результат його особистої незалежності, яке потім росло, як сніжний ком. Стінгазета вже антипартійна листок, політична диверсія, організована групою, котра утвердилась в інституті на чолі з Криворучко. Як результат обшук, арешт, жах