Роль пейзажу в романі «Війна і мир» — твір про роль та функції пейзажу

План

• Відображення характеристики персонажів через пейзажні образи
  • Роль образу неба у формуванні світогляду князя Андрія
  • Алегоричний образ дуба
  • Роль образів природи в художньому протиставленні війни і світу

Зображення картин природи зазначено у вершинах творів російських письменників. Починаючи ще з давньоруської літератури, автори, розуміючи велич і силу матері-природи, з поклонінням і любов’ю створювали картини пейзажних образів у власних творах. В шедеврах російського художнього слова традиції використання пейзажних картин відзначені не в значенні фонової декорації основних подій, а в ролі повнозначних образів, які є уособленнями ідей твору, органічно вплітаючись в сюжетну канву. Ця ж функція відведена пейзажу в романі «Війна і мир».

Відображення характеристики персонажів через пейзажні образи

Лев Миколайович Толстой, біографічні дані та особливості світогляду якого свідчать про особливе трепетне і шанобливе ставлення до природи, відвів їй особливу роль у романі «Війна і мир». Роль пейзажу в романі характеризується не тільки відображенням основних ідей, закладених автором, але і служить допоміжним прийомом характеристики героїв твору.

Основний прийом, за допомогою якого характеризуються ідейні, композиційні особливості та принципи побудови системи персонажів, – це антитеза. Шляхом протиставлення вчинків і поглядів героїв через ставлення до природи природи, автор розкриває основні ідеї твору.

Одним з аспектів, на основі яких протиставляються герої роману, є природа. Головні герої твору, яким імпонує автор, відкриті до краси і величі природи, вміють відчувати її, розуміти її знаки. У творі «Війна і мир» пейзаж впливає на формування світогляду тих, чиї душі відкриті до світла і добра. Навпаки, персонажі, поведінку і погляди яких засуджуються у творі, абсолютно холодні до природи, немов не помічаючи її існування.

Роль образу неба у формуванні світогляду князя Андрія

Роль пейзажних описів у романі Толстого – не тільки уособлення ідейного задуму автора і додатковий прийом психологічної характеристики героїв, але і спосіб впливу на усвідомлення головними героями основних цінностей життя. Найбільш яскраво образи природи у творі спрямовані на розкриття образу Андрія Болконського і відображення еволюції його поглядів. Для створення характеристики і розвитку персонажа князя Андрія автор використовує образи пейзажних елементів, стали самими яскравими символами у творі.

Епізод, що розкриває думки Андрія Болконського, що дивиться в небо, служить в ролі переломного моменту в житті героя, часом падіння колишніх ідеалів і усвідомленням істинної сутності людського існування. Використання пейзажу як засобу психологічного аналізу в романі дозволяє відобразити багатство внутрішнього світу героя, глибину його терзань і ідейних пошуків, бажання усвідомити справжнє призначення своєї ролі в житті. Завдяки майстерному створення пейзажних картин читач отримує можливість, милуючись пейзажем неба разом з князем Андрієм, усвідомити глибину ідейного задуму Толстого: «все пусте, все обман, окрім цього нескінченного неба. Нічого, нічого немає, крім його. Але й того навіть немає, нічого немає, крім тиші, заспокоєння. І слава Богу!…».

Алегоричний образ дуба

Розвиток персонажа Андрія Болконського зображується за допомогою уособлення його внутрішнього стану за допомогою образу дуба. Це дерево, яке є символом сили, могутності і непереможності фольклорних традиціях Русі, є пейзажним відображенням персонажа. Коли герой вперше зустрівся з дубом, який описаний старим і засохлим, читач усвідомлює пригніченість внутрішнього стану Андрія, його безнадійність і зневіра.

Проте коли доля подарувала йому шанс нової любові та духовного відродження, герой відчуває прилив сил, молодості, певності й прагнень. І слідом за відродженням сил і прагнень, чудесним чином оживає і дерево, уособлюючи нову весну життя Андрія Болконського.

Захоплення прекрасними пейзажними замальовками пов’язано не тільки з описами образів. Читач, проходячи з героями через численні драматичні події війни і миру, паралельно отримує задоволення завдяки можливості доторкнутися до краси російської природи, картини відтворення якої супроводжують всі сюжетні лінії твору, то динамічно, то умиротворено відображаючи події, почуття, настрій. В цьому і полягають основні функції пейзажу в романі.

Роль образів природи в художньому протиставленні війни і світу

Всі структурні особливості у ньому побудовані на основі прийому антитези, що символізує назву роману. У паралельному зіставленні картин війни і миру також бере участь і природа. При описі полювання, сільських пейзажів автор створює чудові мрійливі образи, наповнені сонцем, світлом, мерехтливої росою і іскрами багаття. Однак як змінюється природа, створена пером Толстого в моменти опису бойових дій. Похмуре небо, затягнуте хмарами, похмура погода і непривітна атмосфера відображають весь трагізм війни, що обрушилася на Росію.

У своєму творі на тему: «Пейзаж в романі «Війна і мир» я спробував проаналізувати роль природи у творі, і зробив висновок, що її впливом пройняті всі пласти прозового тексту від створення образів персонажів до сутності ідейного змісту.

Тест по твору

print

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо!