Новий гуманістичний погляд на людину данте

Починаючи з XIII століття в західноєвропейських країнах в повний голос заявляє про себе нова система мислення і бачення світу. Аж до XVII століття тут царює Ренесанс, яскравою рисою якого був антропоцентризм.

Людина традиційно була важливим об’єктом філософського аналізу й неодноразово в історії філософії ставала центральною, сполучною ланкою в системі універсуму. У період середньовіччя вважалося, що людина знаходиться на верхньому рівні в ієрархії живих істот, що їх створив Бог, але він не є самодостатньою, а має значення тільки у своєму ставленні до Бога. Гуманістичну філософію Відродження цікавить, в першу чергу, земне призначення людини. На зміну класичного ідеалу людини середньовіччя – ченцеві-аскету або воїну-лицареві – приходить новий ідеал яскравої, сильної особистості, яка прагне досягти щастя не землі, розвиваючи і утверджуючи творчі здібності своєї активної натури.

Витоки гуманістичної культури Відродження намітилися у творчості великого італійця Данте Аліг’єрі. У своїх філософських трактатах і “Божественної комедії” він обґрунтував положення про те, що людина є своєрідною ланкою між тлінним і нетлінним світом. Дуалістична природа людини – його смертна і безсмертна сутність – визначає і дуалізм її призначення: “він єдиний з істот визначається двома кінцевими цілями”. Ці дві кінцеві цілі людського існування є два види блаженства: перше блаженство можна досягти в земному житті завдяки “власним чеснотам”, а друге можливо тільки після смерті (це блаженство вічного життя”, що полягає в спогляданні божественного образу).

Данте вважав свободу людської діяльності є обов’язковою умовою не тільки посмертного воздаяння, але й моральної оцінки людини. Використовуючи дану йому понад свободу, людина здатна виконати своє земне призначення. Данте був переконаний в тому, що благородство особистості, що не залежить ні від знатності, ні від багатства. Тільки активна діяльність може піднести природне, людське до рівня божественного.

Жадібність і користолюбство у всі часи викликали ненависть, ворожнечу і війни. Згідно Данте, ще Аристотель в “Політиці” казав про те, що в “зіпсованому суспільстві порядна людина робиться поганим громадянином, в той час як в праведному суспільстві чесна людина і хороший громадянин – одне поняття”.

В “Божественній комедії” перед нами представлена драматична історія загибелі (Ад), переродження (Чистилище) і відродження (Рай) людської душі. Данте прагне провести читача через страждання і спокутування гріхів до пізнання вищої істини, допомогти йому, відхиливши внутрішній розлад, пізнати істинний сенс свого буття. Поет писав: “Предмет поеми – людина, яка силою своєї волі по заслугах отримує справедливу відплату або розплату”.

Одіссея Данте починається ввечері в Страсну п’ятницю і завершується у Страсну суботу. Цілу добу проводять Данте і його вірний супутник Вергілій у царстві вічних мук і страждань. Як відомо, Вергілій – знаний поет, автор “Енеїди”. У середні століття він користувався легендарною славою мудреця, чарівника і предвозвестника християнства. В “Божественній комедії” Вергілій – провідник поета через Пекло і Чистилище до Раю, він – символ розуму, що направляє людей до земного щастя. Час дії обрано не випадково. Згідно християнської традиції саме в кінці Страсного тижня закінчилася життя Ісуса Христа, який, вмираючи на хресті, став Відкупителем гріхів усього людства. Між своєю смертю і воскресінням Христос зійшов до пекла і вивів звідти старозавітних святих в рай, відкритий для людей тільки з спокутою їх первородного гріха.

Земна людина з її почуттями, радощами і стражданнями опинився в світі вічності. Це людина великої і гордої душі, наділений живим і різноманітним світом почуттів і відносин – любов’ю, ненавистю, страхом, жалем, бунтівними передчуттями, радощами і скорботами і насамперед невпинними, допитливими пошуками істини.

У книзі “Пекло” автор і ліричний герой співпереживають людям, що страждають із-за своїх невгамовних пристрастей. Грішники не тільки терплять страшні муки, вони не мають надії на якісь зміни. Вже померлі тілесною смертю, вони хотіли б померти і душею, щоб припинилися їх муки.

У Пеклі грішники розміщені відповідно до своїх гріхів:

В неправді, шкідливої для інших,

Мета всякої злоби, неба неугодної.

Обман і сила – ось орудья злих.

У переддень знаходяться ті, хто в житті не знав ні добра, ні зла, був байдужим і нікчемним. В першому колі – душі неокрещенных немовлят і тих, хто помер до християнства. У другому колі страждають замордовані жадобою насолод. Далі копошаться в грязі ненажери: “на них такий бруд від життя бридкої”. Страшна ворожнеча панує в четвертому колі, де страждають скнари. У палаючої землі, в трунах мучаться всі ті, хто вірив, “що душі з тілом гинуть без повернення”. Кривава ріка поглинає вбивць, а в самому нижньому колі Пекла серед вічного холоду знаходяться зрадники.

Всі епізоди поеми вражають своїм високим гуманізмом, палким співчуттям до людського страждання. Особливе місце серед інших займає епізод про Паоло і Франчесці. Гвідо де Полента для того, щоб припинити криваву ворожнечу, видає свою дочку Франческу заміж за сина свого ворога, Джанчото Малатесту. Джанчото негарний і до того ж кульгавий, тому на церемонії одруження його замінює молодший брат Паоло. Несподівано Паоло і Франческа полюбили один одного. Дізнавшись про зраду, Джанчото убиває закоханих.

Поет, не усвідомлюючи згубність любові, яка призвела до загибелі і зрадництва, між тим не вирішується розлучити коханців. Він засуджує своїх героїв, позбавляючи їх надій на виправдання: “кохання спалює ніжні серця” і може бути сильніше, ніж людський розум.

Боротьба добра і зла, світла і темряви продовжується і в Чистилище. Тут людина повинна очиститися від своїх гріхів і стати гідним пізнання істини. Рай є місцем, де сили світла остаточно перемагають сили темряви. Тут душі вільні, вони вільно літають, насолоджуючись спостереженням розкоші та величі Творця. Тут автор певною мірою втрачає свою самостійність. Повчають тут його праведники, відкриваючи йому істини, які не здатний усвідомити розум людини. Тут апостоли Петро, Яків та Іоанн перевіряють, чи правильно він засвоїв всі богословські істини – віру, надію і любов.

Як бачимо, в “Божественній комедії” втілився новий гуманістичний ідеал. Цим ідеалом для всього людства стає сам поет, пізнав те, що іншим раніше не було дано. Людина пристрасна, чия душа була сповнена співчуття до людства, надій на зміну життя на краще, він весь час шукав свій шлях у світі кривавої ворожнечі. Він помилявся, розчаровувався, але знову і знову намагався пізнати істину і донести її людям. Він завжди зберігає вірність двом своїм музам: Беатріче і Італії. Необхідно розуміти, що саме до нас, вдячним нащадкам, поет звертається у “Божественній комедії”, творі грандіозному і безсмертному: